Opstart af no dig køkkenhave

Opstart af no dig køkkenhave

2. april 2021 12 Af mette

Jeg havde min første køkkenhave-sæson sidste år, hvor jeg anlagde to kartoffelbede med jorddække (no dig) og et smalt bed hvor jeg vendte græstørvene og lagde kompost ovenpå. Siden har jeg drømt om mere!

Jeg har tænkt og tænkt henover vinteren og lagde mig til sidst fast på en no dig, dvs gravefri, køkkenhave. For det første havde jeg jo allerede prøvet det lidt, og var meget begejstret for at dyrke kartofler på den måde. For det andet var alternativet at grave det hele igennem enten ved håndkraft eller ved at slæbe en fræser ind i haven.

Hvad er no dig?

Traditionelt involverer en køkkenhave at man skal grave rigtig meget i jorden. Især når den anlægges, men også i starten af hver sæson. Men i en ‘no-dig’ eller gravefri køkkenhave, lader man jorden være, og fylder i stedet kompost ovenpå i starten af hver sæson. Charles Dowding er en britisk haveentusiast som virkelig har testet, udviklet og udbredt kendskabet til no dig gardening. Han har rigtig mange gode artikler på sin hjemmeside og har også udgivet flere bøger.

Tre simple trin

  • Udse dig et godt sted i haven med fuld sol og også gerne lidt læ hvis det er muligt. Mål op og sæt evt snore for at få lige bede.
  • Læg brunt pap ud med overlap så der ikke er revner eller huller græsset kan finde op igennem. Det skal være brunt og uden klistermærker eller farve, så det vil komposteres med tiden, og gå i ét med jorden. Vand pappet så det klæber til jorden.
  • Dæk med 10 cm kompost eller evt 5 cm kompost og 5 cm havejord. Jeg hentede gratis kompost fra min kommunes genbrugsplads. Nogle siger at frø sået direkte i kompost ikke kan spire, men det gik nu fint sidste år, for det vidste hverken jeg eller mine planter åbenbart.

Så er køkkenhaven klar til at plante i 🌱

Udgiften til at anlægge min køkkenhave her har været 0 kr, og det er da ret fantastisk. Jeg overvejede også højbede med træsider (bare 20 cm høje), men det havde hurtigt kostet meget i træ. Gangene skulle også have været bredere, hvis græsslåmaskinen skulle kunne komme igennem, så jeg havde fået en del mindre køkkenhave på den måde.

Bedafgrænsning

Egentlig er bedafgræsning ikke en del af ‘no dig’-metoden, for her anbefaler man egentlig bare at lave én stor firkant, og have jord/kompost eller evt flis på gangene mellem bedene. I min lille køkkenhave sidste år, brugte jeg sten som gange, og det har jeg gjort igen nu. Stenene er nogle vores nabo havde tilovers, fordi de skulle lave ny indkørsel, så de har været ganske gratis. De gør at vi om sommeren kan trisse ud i køkkenhaven på bare tæer, og det er der altså noget rigtig hyggeligt ved.