Høst og gem krydderurter

Høst og gem krydderurter

5. juli 2021 0 Af mette

Jeg er så glad for min krydderurtespiral, som jeg har placeret lige ved køkkendøren ud i haven. Planterne laver mere, end hvad jeg kan nå at bruge løbende, så derfor høster jeg flere gange og gemmer til vinteren. De fleste krydderurter skal man ikke holde tilbage med at høste i bund, for inden man ser sig om, har de skudt igen og endnu en omgang er klar. Her får du mine bud på anvendelse af de forskellige krydderurter:

  • Timian, rosmarin, oregano – frosne i olie: skyld, findel og fordel i en isterningebakke. Hæld olivenolie over og sæt i fryseren. Når terningerne er frosne kan de samles i en bøtte, så isterningebakken kan fyldes igen senere.
  • Timian i blomst – the og tørret timian: klip de små kviste af der hvor stilken stadig er grøn. Stil to bageriste/plader frem med bagepapir på. Klip blomsterne af og læg på den ene plade, og træk de små blade af over den anden plade. Blomsterne kan bruges som the, og bladene som tørret timian. Lad stå på køkkenbordet (eller hvor du har plads), et par dage indtil det er helt tørt.
  • Citronverbena, citronmelisse, mynte – the: tørret til the, med samme fremgangsmåde som timian. Prøv dig frem med at blande de forskellige slags.
  • Bronzefennikel eller fennikeltoppe – kryddersmør: se her. Kan fryses. Persille vil også passe godt til kryddersmør.
  • Persille – hakket persille: skyld grundigt, og hak fx i en minihakker. Kom det i en pose med genluk og opbevar det i fryseren.
  • Laurbærblade – tørret: tør på samme måde som timian, dog er de længere om at blive helt tørre.
  • Anisisop – snaps: eksperimenter med at lave egen kryddersnaps, bland med smage du selv synes passer godt til anis/lakridssmag.
  • Basilikum – tørret eller pesto: Kan også tørres på samme måde som timian, eller laves til pesto som fryses.
Timianblomster smager dejligt som the.