Anlæg en no-dig køkkenhave

Anlæg en no-dig køkkenhave

10. februar 2023 0 Af mette

Foråret er på vej, og nogle begynder at tænke på at anlægge eller udvide en køkkenhave. Mit mest populære indlæg her på siden handler om at anlægge en no-dig køkkenhave, og her kommer en opdateret udgave af det indlæg. God havelyst!

Hvad er no-dig køkkenhave?

Traditionelt involverer en køkkenhave at man skal grave rigtig meget i jorden. Især når den anlægges, men også i starten af hver sæson. Men i en ‘no-dig’ eller gravefri køkkenhave, lader man jorden være, og fylder i stedet kompost ovenpå i starten af hver sæson. Charles Dowding er en britisk haveentusiast som har testet, udviklet og udbredt kendskabet til no dig gardening. Han har rigtig mange gode artikler på sin hjemmeside og har også udgivet flere bøger.

En anden god ressource er Lene Skrumsager Møllers bog ‘fra græsplæne til grøntsagsmark’, for det er netop den transformation fra græsplæne til køkkenhave som no-dig er super til.

Tre simple trin

  • Udse dig et godt sted i haven med fuld sol og også gerne lidt læ hvis det er muligt. Mål op og sæt evt snore for at få lige bede.
  • Læg brunt pap (fx flyttekasser eller andet du kan samle sammen) ud med overlap så der ikke er revner eller huller græsset kan finde op igennem. Det skal være brunt, uden klistermærker, og med kun lidt farve, så det vil komposteres med tiden, og gå i ét med jorden. Vand pappet så det klæber til jorden.
  • Dæk med minimum 10 cm kompost eller evt 5 cm kompost og 5 cm havejord. Jeg hentede gratis kompost fra min kommunes genbrugsplads. Nogle siger at frø sået direkte i kompost ikke kan spire, men det er nu gået fint hos mig, for det vidste hverken jeg eller mine planter åbenbart. Det kommer nok også an på hvor ‘kraftig’ komposten er. For at være på den sikre side kan man lave en rille i komposten, lægge såjord i, og så i den.

Så er køkkenhaven klar til at så eller plante i 🌱

Hvis du vil anlægge din køkkenhave lidt ad gangen er en god måde at komme i gang på kartoffelbede med jorddække – næste år er jorden godt på vej, og klar til at plante noget andet i. Her kan du undvære pap-laget, og i stedet lægge kartoflerne direkte på græsplænen med kompost og et godt lag halm over.

Her ser du billeder fra da jeg anlægge no-dig bede i haven ved vores tidligere hus. Udgiften til det var 0 kr! Jeg overvejede bede med 20 cm træsider, men det havde hurtigt været dyrt i træ. Gangene skulle også have været bredere, hvis græsslåmaskinen skulle kunne komme igennem, så jeg havde fået en del mindre køkkenhave på den måde.

Bedafgrænsning

Egentlig er bedafgræsning ikke en del af ‘no dig’-metoden, for her anbefaler man egentlig bare at lave én stor firkant, og have jord/kompost eller evt flis på gangene mellem bedene. Jeg valgte fliser fordi børnene så kunne trisse ud i bare tæer og hente en tomat eller kigge til gulerødderne, uden at blive fulde af jord. Stenene havde vores nabo tilovers, fordi de skulle lave ny indkørsel, så de var også ganske gratis.

God fornøjelse med din egen gravefri køkkenhave ☀️