Kartofler med jorddække

Kartofler med jorddække

20. januar 2021 0 Af mette

I foråret 2020 anlagde jeg kartoffelbede i forhaven og kunne høste rigtig mange kartofler. Vi har spist af dem helt til nu i december. En mus havde fundet den sidste portion, så den blev jeg snydt for at servere til jul! Næste år skal jeg finde en bedre måde at opbevare kartoflerne på, end i en løst dækket kasse i skuret..

Metoden med jorddække er super god, så den kommer der mere om her. Den er ikke mindst velegnet når man starter fra bunden, som jeg gjorde. Man kan snarte et helt nyt bed op i græsplænen, og bruge det til at dyrke andet i året efter. Jeg fulgte nogenlunde metoden fra havenyt, men det var lidt pludseligt at jeg fandt på at jeg ville dyrke kartofler, så jeg havde ikke nået at forspire kartoflerne. Men det gik såmænd alligevel.

Fremgangsmåde

Jeg målte op til to bede af 80 cm bredde med en række gamle fliser imellem, og lagde kartoflerne direkte ud på græsplanen i to rækker med cirka 40 cm imellem. Ovenpå brugte vi et par trailerlæs kompost fra genbrugspladsen, så kompostlaget var cirka 10 højt. Ovenpå igen lagde vi cirka 20 cm halm, som vi havde hentet for en skilling på en lokal gård. Det er egentlig det indtil kartoflerne er klar til høst – der er ikke behov for hypning, når halmen holder lyset væk fra kartoflerne i komposten.

Kartoflerne lagt klar på græsset i to rækker i hvert bed. Beddet til højre er gravet igennem i stedet, for der ville jeg så løg og gulerødder (jorden skulle have været løsere til gulerødder viste det sig, men løg var en stor succes).

Mindre konkurrence fra “ukrudt”

Det ser jo helt skørt ud at kartoflerne bare ligger der direkte på græsset, men det fungerede rigtig godt. Græsset blev kvalt mens kartoflerne fandt vej op igennem jorddækket. En anden gang vil jeg nu gå stykket igennem for genstridige planter som mælkebøtte og senegræs inden, men jeg tror nu ikke kartoflerne havde så meget imod at det kom med op.

Resten af forhaven blev hurtigt indtaget i det flotte vejr, men i baggrunden kan man lige se beddene med halm ovenpå. Vi havde også halmstrå i det meste af græsplænen i lang tid 😉

Sæsonen med kartoflerne gik rigtig godt, og vi fik som sagt rigtig mange kartofler ud af det lille stykke græsplæne.

Kartoffelsorter

Jeg havde to sorter økologiske læggekartofler fra Brugsen, solist og marabelle. Marabelle gav små aflange kartofler som var faste og med en lækker smag. Til gengæld holdt de sig ikke så godt ved opbevaring efter høst, så jeg tænker ikke det er en gemmekartoffel. Solist var en god allround almindelig kartoffel, som holdt sig rigtig godt ved opbevaring og gav mange kartofler.

Vanding og udfordringer

I slutningen af august var jeg lige ved at blive bange for, om der var gået svamp i det hele, og skyndte mig at høste dem alle. Det var der ikke, kun en enkelt plante var gået til. Jeg tror simpelthen jeg havde fået vandet for meget, så halmen var for fugtig, og den har nok haft lidt svampesporer med fra gården.

Jeg har siden læst at man ikke behøver vande særligt meget, når man dyrker på denne måde. Jorddækket holder på fugten. Jeg havde også lagt et stykke plastik over, fordi jeg blev utålmodig efter at planterne skulle komme op gennem halmen. Alt i alt tror jeg de to ting var årsagen, og i den kommende sæson vil jeg forspire kartoflerne i stedet for at dække med plastik, og så vil jeg ikke vande helt så meget. Det skal i hvert fald prøves igen, når jeg til foråret vil udvide og omrokere køkkenhaven!

Efterafgrøder

Efter kartoffelhøsten kan man sagtens nå at så andet i bedet som efterafgrøder. Jorden er gjordt klar af jorddækket, og det er en stor bonus af denne måde at dyrke kartofler på. Jeg såede bladbeder, vintergulerødder, radiser, rødbeder, squash mm, efterhånden som jeg tog kartofler op og der kom huller i halmen. Det har jeg skrevet mere om her.